Dinsdag 18 maart 2025

Wat is de beste filter voor je ventilatiesysteem? Het verschil tussen G4 en F7 uitgelegd.

Het is je misschien ook al overkomen; je wil filters bestellen voor je ventilatiesysteem en hebt de keuze tussen G4 of F7 filters. “Oei, wat is het verschil? Welke kies ik best?”  
 
De luchtkwaliteit in je huis heeft een grote invloed op je gezondheid en wooncomfort. Met de juiste filters adem je minder schadelijke stoffen in en verminder je allergieklachten. Bovendien zorgen filters voor een efficiënte en langdurige werking van je ventilatiesysteem. Maar wanneer kies je voor een G4-filter en wanneer voor een F7-filter?  
 
In deze blog ontdek je de verschillen en helpen we je met het maken van de juiste keuze.  

 

G4 vs. F7: Wat is nu precies het verschil? 

De filters hebben allemaal hun eigen functies en voordelen. Hieronder zetten we het overzichtelijk voor je op een rij. 

G4-filter 

  • Wat wordt er gefilterd? Deeltjes die je met het blote oog kan zien. Grotere deeltjes zoals haar, insecten en grof stof. 
  • Voordeel: De filter zorgt ervoor dat de lucht gezuiverd wordt vooraleer het in je woning geblazen wordt. Het is tevens ook bescherming van je ventilatiesysteem tegen vervuiling en het verlengt de levensduur ervan. 
  • Toepassing: Geschikt voor standaard gebruik in huizen of kleine gebouwen waar de omgevingslucht niet sterk vervuild is. Ideaal als standaard filter, voor mensen die geen last hebben van allergieën of ademhalingsproblemen.  De G4-filter zorgt voor bescherming tegen vervuilde lucht.   

F7-filter 

  • Wat wordt er gefilterd? Fijnstof, pollen, huisstofmijt, huidschilfers en sommige bacteriën en virussen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. 
  • Voordeel: Verbetert de luchtkwaliteit in je woning en biedt extra bescherming voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen. 
  • Toepassing: Ideaal voor woningen of kantoren in omgevingen waar de lucht in een hogere mate vervuild is. Een perfecte optie voor mensen die last hebben van allergieën of ademhalingsproblemen. 

 

Dit is waarom filters onmisbaar zijn: 

De filters in je ventilatiesysteem doen veel meer dan alleen stof tegenhouden. Ze zorgen voor een gezond binnenklimaat en een optimaal werkend ventilatiesysteem.  

Bescherming van je ventilatie-unit 

Je ventilatiesysteem is een hele investering die (hopelijk) jarenlang meegaat. Hier kunnen filters dus een grote rol in spelen. De filters beschermen namelijk de onderdelen tegen stof en vuil, zodat het systeem langer meegaat. Raakt een filter verstopt? Dan moet je systeem harder werken om lucht door te laten. Dat kost meer energie en zorgt voor snellere slijtage. Met schone filters adem je niet alleen gezondere lucht in, maar bespaar je ook energie en houd je je systeem in topconditie. 

Verbetering van de luchtkwaliteit 

Zonder filters kunnen bacteriën en schimmels zich na verloop van tijd gaan ophopen in de toevoerleidingen van je ventilatiesysteem. Op deze plekken kunnen er dan bacteriën en schimmels gaan groeien. Zonder een filter blaas je deze vervuilde lucht weer je woning in. De filters zorgen ervoor dat de aangevoerde buitenlucht wordt gefilterd, zodat er propere lucht je huis binnenkomt. Door de lucht te filteren, houd je de lucht die je inademt proper en gezond. 

HEPA-filter voor ziekenhuizen en laboratoria 

In specifieke omgevingen zoals ziekenhuizen en laboratoria geldt een strenge norm voor de binnenlucht kwaliteit. Hiervoor bestaat de HEPA-filter, een specifiek soort filter dat zelfs microscopische deeltjes filtert. Particulier is het quasi niet mogelijk om deze filters te kopen, aangezien de toestellen in woningen hier niet op voorzien zijn omwille van de drukval. Door de nauwere structuur van de filter, geraakt deze sneller verzadigd en zal de druk in een particulier toestel te snel verhogen. 

  • Wat wordt er gefilterd? Fijnstof, rookdeeltjes, schimmelsporen, bacteriën, huidschilfers, huisstofmijt en andere allergenen. HEPA-filters verwijderen zelfs de kleinste verontreinigingen en zorgen voor een uitzonderlijk zuivere luchtkwaliteit. 
  • Voordeel: Uitermate effectief in het filteren van microscopisch kleine deeltjes. Zorgt voor een optimale luchtzuivering, perfect voor omgevingen waar een maximale luchtzuiverheid vereist is, zoals ziekenhuizen en vliegtuigen. 
  • Toepassing: HEPA-filters worden vaak gebruikt in specifieke omgevingen zoals ziekenhuizen, laboratoria en vliegtuigen waar extreem schone lucht vereist is. 

 

Welke filter past bij jou? Zo maak je de juiste keuze. 

Het kiezen van het juiste type filter hangt af van jouw leefomgeving en gezondheidsbehoeften: 

G4-filter – Woon je in een rustige omgeving met weinig vervuiling en heb je geen allergieën? Dan volstaat een G4-filter. Deze filter houdt grof stof en vuildeeltjes tegen en zorgt voor goede luchtkwaliteit. 

F7-filter – Heb je last van allergieën of woon je langs een drukke weg? Dan is een F7-filter een betere keuze. Deze filter vangt fijnstof, pollen en andere schadelijke deeltjes op. 

HEPA-filter – Wordt voornamelijk gebruikt in specifieke omgevingen, zoals de medische sector en de luchtvaart. Deze filter filtert zelfs de allerkleinste deeltjes zoals rookdeeltjes, bacteriën en schimmelsporen.  

Conclusie — Kies wat bij jouw situatie past 

Laat je leiden door je woonomgeving en lichamelijke noden voor de keuze van de filters.  Met elk soort filter ben je zeker van een gezond binnenklimaat.  
Wil je vooral je ventilatiesysteem beschermen en energie besparen? Dan is een G4-filter een prima keuze. Hecht je veel waarde aan optimale luchtkwaliteit en wil je fijnstof en pollen minimaliseren? Dan kan je beter een F7-filter kiezen.  

Wat je ook kiest, het is belangrijk om je filters regelmatig te reinigen (maandelijks stofzuigen) en jaarlijks te vervangen. Zo zorg je ervoor dat de werking van je ventilatiesysteem optimaal blijft en jij altijd kan genieten van een gezond binnenklimaat! 

Wil je meer weten over het onderhoud van je toestel? Lees dan deze blog over wanneer je toestel onderhoud nodig heeft.  

Wil je meteen je filters bestellen? Klik hier!

Nieuw: bereken zélf je offerte

Bereken zelf je offerte